Hoewel kinderen vaak zeggen dat ze niet moe zijn, is het zowel voor hun lichamelijk als mentaal welzijn belangrijk dat ze voldoende slapen. Slapen heeft immers verschillende functies:
- Groei en herstel: Terwijl we slapen wordt onder andere het groeihormoon afgescheiden. Dat hormoon zorgt er niet alleen voor dat kinderen kunnen groeien maar ook dat de cellen zich kunnen herstellen. Dit is nodig om overdag optimaal te functioneren.
- Mentaal welzijn en cognitieve functies: Onze hersenactiviteit stopt niet wanneer we slapen, integendeel! Tijdens de slaap verwerken en ordenen onze hersenen de gebeurtenissen en informatie van de afgelopen dag. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je overdag minder makkelijk onthoudt en je sneller je concentratie verliest. Ook voor ons mentaal welzijn is een goede slaaprust belangrijk. Wie onvoldoende slaapt, is vaak prikkelbaar, lusteloos en humeurig. Omgekeerd staan uitgeslapen personen gemakkelijker positief in het leven.
- Verhoogt je weerstand: Slaap heeft ook een belangrijke invloed op het immuunproces. Slaaptekort of een verstoorde slaap zorgen ervoor dat je afweersysteem daalt en je dus sneller ziek wordt.
Je vraagt jezelf wel eens af hoeveel uren slaap een kind nodig heeft. Kinderen hebben, net als volwassenen, niet allemaal evenveel slaap nodig. Het aantal uren slaap dat een kind nodig heeft, is bovendien ook leeftijdgebonden.
- Tijdens de eerste maanden heeft een baby twaalf tot achttien uur slaap nodig, verdeeld over verschillende slaapperiodes. De baby zorgt er tijdens zijn eerste levensdagen zelf voor dat hij precies zoveel slaap krijgt als hij nodig heeft.
- Rond zes maanden slapen baby’s gemiddeld 15 uur per dag. Vanaf die leeftijd beginnen ze meestal ook ’s nachts door te slapen.
- Rond de leeftijd van 1 jaar heeft 9 op 10 kinderen een regelmatig dag-nachtritme ontwikkeld. Tot de leeftijd van drie jaar hebben ze tussen 12 tot 16 uur slaap nodig, waarbij ze meestal ook overdag nog een paar uren slapen.
- Tussen 3 , 4&5 jaar hebben kinderen gemiddeld 12 uur slaap per nacht nodig (eventueel nog met een middagdutje erbij).
- Vanaf 5-6 jaar hebben kinderen 9 à 10 uur slaap nodig.
- Vanaf 12-13 jaar hebben kinderen ongeveer 8-9 uur slaap nodig.
Maak je echter geen zorgen als je kind veel meer of minder slaapt dan een ‘gemiddeld’ kind. Indien je kind weinig lijkt te slapen, maar ’s morgens gemakkelijk wakker wordt, overdag niet moe is en bovendien fris en monter blijft, is er geen reden om je ongerust te maken. Is je kind overdag hangerig of juist prikkelbaar en druk of ziet het er moe uit, dan kan dat wijzen op slaaptekort.
Bron: Slaapwel, Doe-boek voor ouders, Uitgegeven door CM