Suzuki viool & cello

 

Als je een instrument wil leren spelen, dan kan je natuurlijk terecht in één van de vele muziekacademies. Maar sommige kinderen én hun ouders kiezen voor een andere aanpak: de Suzuki-methode! Je denkt dan misschien meteen aan een snelle motor, maar in dit geval is Suzuki de naam van een Japanse violist en pedagoog. Shinichi Suzuki vond dat elk kind de kans moest krijgen om in zijn of haar tempo muziek te leren.

Hij merkte op dat kinderen hun moedertaal erg vlug aanleren, met weinig kans op mislukking, door dagelijkse herhalingen en oefening. Op een vergelijkbare wijze probeerde hij ook muziek aan te leren. Zijn methode, die hij ‘talent education’ noemde, berust op dit principe van natuurlijk leren. De methode benadrukt de belevenis van muziek op jonge leeftijd.

Het bijzondere aan de Suzuki-methode is dat je niet eerst een paar jaar noten moet leren lezen alvorens je een instrument mag vastnemen, zoals het meestal het geval is op een gewone muziekschool. Het voordeel is dat je reeds op zeer jonge leeftijd (4 jaar) van start kan gaan. Heel wat muziekacademies en instellingen in België bieden viool- of cellolessen volgens de Suzuki-methode aan.

Eén van deze muziekeducatieve organisaties, die de Suzuki-methode aanbiedt, is Kortjakje. De lessen van Kortjakje gaan door in een statische herenwoning langs de Liersesteenweg in Booischot. Wanneer je de woning binnentreedt, voel je meteen de huiselijke warmte en komt vrolijke viool- en cellomuziek je tegemoet. Kortjakje organiseert ook regelmatig binnenlandse en buitenlandse kampen met zowel interne als externe lesgevers. Ieder jaar is er ook het prestigieuze nieuwjaarsconcert waaraan meer dan honderd jonge violisten en cellisten deelnemen. Meer info vind je op de website van Kortjakje.

 

 


Categorieën berichten